Ambassade van België in Cuba
Home Legalisatie van documenten

Legalisatie van documenten

Legalisatie van documenten

Alle officiële documenten die worden voorgelegd in het kader van een visumaanvraag C of D moeten worden gelegaliseerd door de autoriteiten van het land dat de documenten afgeeft.

Documenten die zijn opgesteld in een andere tal dan de Belgische nationale talen moeten worden vertaald naar het Frans, Nederlands of Duits. Indien de vertaling lokaal wordt gemaakt, dan moet ze gelegaliseerd worden door de autoriteiten van het land waar de vertaling werd gemaakt. Indien de vertaling gemaakt wordt door een beëdigd vertaler in België en voorzien is van zijn / haar stempel, dan is legalisatie niet meer nodig.

Een document dat officieel en wettelijk is in één land is dat niet automatisch in een ander land. Daarom dient u eerst uw documenten te laten legaliseren vooraleer u ze kan gebruiken in België of in een derde land. De legalisatie bewijst de afkomst van een document. Het is een officiële  bevestiging van de echtheid van de handtekening, de zegel of de stempel van de ambtenaar die het document getekend heeft.

De documenten afgegeven door de autoriteiten van Cuba, Haïti en de Dominicaanse Republiek moeten eerst gelegaliseerd worden door de bevoegde autoriteiten van het betreffende land en daarna door het Ministerie van Buitenlandse Zaken van het land. De documenten uit Cuba en Haïti moeten vervolgens nog gelegaliseerd worden door de ambassade van België in Havana. 

Voor de documenten uit de Dominicaanse Republiek volstaat sinds 8 maart 2019 een legalisatie met een Apostille die niet meer door deze ambassade moet worden gelegaliseerd.

Daarvoor stuurt u de originele documenten, gelegaliseerd door lokale autoriteiten naar de Ambassade (zie Verzending /  Afhaling van documenten), samen met het bewijs van betaling van de consulaire rechten. Als een document lokaal werd vertaald moet de vertaling, gelegaliseerd door de autoriteiten van het land, samen met het originele te legaliseren document worden voorgelegd aan de Ambassade. Een vertaling kan niet apart gelegaliseerd worden.

U vindt hieronder de adressen van de bevoegde autoriteiten voor de legalisatie in de jurisdictie van de Ambassade van België in Havana, alsook de adressen van de bevoegde autoriteiten voor de aflevering van bewijzen van goed gedrag en zeden:

Land Waar een Bewijs goed gedrag en zeden aanvragen Waar een document legaliseren
CUBA

Ministerio de Justicia

En la Consultoría Jurídica Internacional de su provincia.
HAÏTI Direction Centrale de la Police Judiciaire (DCPJ) 
Boulevard Toussaint Louverture 
Route de l'aéroport prolongée 
Clercine 6 
Port-au-Prince
Ministère des Affaires Etrangères et des Cultes 
5A, Delmas 60 Musseau, Haïti, HT6120 
Port-au-Prince 
Tel: +509 28 13 14 71
DOMINICAANSE REPUBLIEK Ministerio de Relaciones Exteriores 
Avenida Independencia No, 752 Estancia 
Distrito Nacional 
Santo Domingo 
Tel: +1 809 987 70 01 
Mail: relexteriores@mirex.gob  
Website: https://mirex.gob.do/
Ministerio de Relaciones Exteriores 
Independencia No, 752 Estancia 
Distrito Nacional 
Santo Domingo 
Tel: +1 809 987 70 01 
Mail:relexteriores@mirex.gob  
Website: https://mirex.gob.do/