Ambassade van België in Cuba

België in Cuba

Welkom op onze website!

U bent een Belg die onlangs naar Cuba, Haïti en de Dominicaanse Republiek is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de Ambassade in Havana? U reist als toerist in deze landen en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Cuba gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen.

Voor consulaire vragen, gelieve u per e-mail te richten tot havana@diplobel.fed.be of havana.visa@diplobel.fed.be

 

De Belgische ambassade in Havana biedt u vanaf 18/11/2020, de mogelijkheid u online in te schrijven in de consulaire bevolkingsregisters.

U heeft toegang tot deze website als u:

  • Belg bent;
  • niet (meer) ingeschreven bent in een Belgische gemeente, want u heeft uw vertrek naar het buitenland aan deze gemeente gemeld;
  • beschikt over een geldige en geactiveerde Belgische eID;
  • uw PIN-code kent en in het bezit bent van een kaartlezer.

 

Reisbeperkingen door de Covid-19-pandemie

Bent u momenteel als Belg gestrand in het buitenland? We doen er alles aan om samen met u naar een oplossing te zoeken. Bekijk hier wat u zelf kunt doen: https://diplomatiebe.tappable.dev/coronavirus-nl
 

Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op havana@diplobel.fed.be of telefonisch op +53 5 280 50 09. Hou ook onze Facebookpagina in de gaten en volg de reisadviezen.

Ons team doet er alles aan om u te helpen. Door te registreren op TravellersOnline blijft u op de hoogte van mogelijke opties om naar België terug te keren, inclusief commerciële vluchten.

Als u toch wat langer dan verhoopt in het buitenland moet blijven, weet ook dat er in vele landen Belgische expats zijn die nuttige tips of tijdelijke oplossingen op de groep #BelgenVoorElkaar delen.

 

 

BELANGRIJKE OPMERKING

Gezien de huidige internationale gezondheidscrisis na de COVID-19 is de Belgische ambassade in Havana (Cuba) is gesloten voor het publiek. Enkel per afspraak kunt u bij de ambassade terecht, indien het om een dringend probleem gaat en indien de situatie dat toelaat. Om een afspraak te maken, kunt u een e-mail met uw gegevens sturen naar havana@diplobel.fed.be

 

 

UPDATE Coronavirus

Wereldwijd worden stappen ondernomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en de pandemie te stoppen. Het virus verspreidt zich wereldwijd en kan daarom uw reizen sterk verstoren. Steeds meer landen nemen quarantainemaatregelen of sluiten hun grenzen zodat de grensoversteek niet langer gegarandeerd kan worden. Het risico op blokkering voor Belgische burgers is zo groot geworden dat alle reizen naar het buitenland worden afgeraden.

Het wordt aanbevolen dat iedereen die momenteel in het buitenland is de instructies van de lokale autoriteiten zorgvuldig opvolgt. Schrijf je ook in op https://travellersonline.diplomatie.be/ om je indien nodig te kunnen lokaliseren. Mensen die voor een korte periode in het buitenland verblijven, zoals toeristen of studenten, worden uitgenodigd om een ​​eventuele vervroegde terugkeer te overwegen ofwel bereid te zijn het risico te lopen langer te blijven dan verwacht op hun plaats van bestemming. Huisvesting, financiën, familie, verzekeringen, medische toestand en gezondheidszorg zijn zaken die u moet overwegen. Als u ervoor kiest om terug te keren, neem dan eerst contact op met uw touroperator, uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Mensen die permanent in het buitenland verblijven, moeten zelf beslissen of een verblijf daar de beste optie is. Houd er rekening mee dat er steeds minder vluchten worden uitgevoerd en dat het steeds moeilijker wordt om terug te keren.

In noodgevallen staat onze ambassade klaar om Belgische landgenoten in het buitenland te helpen, maar het is ook belangrijk dat de burger de verantwoordelijkheid neemt en de instructies van de lokale autoriteiten nauwgezet opvolgt. Reisadviezen voor Cuba, Haïti en de Dominicaanse Republiek worden continu bijgewerkt op basis van de evolutie van de situatie. Iedereen wordt uitgenodigd om ze regelmatig te raadplegen.

 
VISA

De COVID-19-crisis heeft ook een impact op de visumactiviteit van onze ambassade. Alle niet-essentiële reizen van niet-Europese staatsburgers naar Europa worden voor ten minste 30 dagen opgeschort. Het is momenteel dus niet mogelijk om naar België te reizen voor Cubaanse, Dominicaanse en Haïtiaanse burgers die geen residentie hebben in België. Wij nodigen u uit om uw reis en uw visumaanvraag uit te stellen bij onze ambassade. De Ambassade is enkel open op afspraak voor noodgevallen (contacteer havana@diplobel.fed.be). Zieke personen zullen niet aanvaard worden op afspraak en worden uitgenodigd ons telefonisch te contacteren (+5372042410). Visumaanvragen voor vertrek binnen 30 dagen worden niet meer verwerkt. Voor verzoeken voor toekomstige data nodigen wij u uit om contact met ons op te nemen vanaf 17/04/2020. Afhankelijk van de ontwikkeling van de crisis kunnen nog aanvullende maatregelen worden genomen.

 
CONSULAIRE DIENSTEN

Consulaire diensten voor Belgen blijven op afspraak mogelijk; u kunt een afspraak aanvragen door een mail te sturen naar de ambassade via havana@diplobel.fed.be.

Indien u vaststelt dat de grenzen van het land waar u verblijft effectief gesloten zijn en zelfs reizen om in België te geraken niet meer mogelijk zijn, dan kunnen wij u enkel adviseren om te blijven waar u bent. Vergewis u ervan dat u onderdak hebt en probeer om via contacten met België zelf hulp te regelen o.a. met uw bank of wisselkantoren (Western Union), uw arts (medicatie), uw familie en vrienden om u te helpen. In deze ongeziene omstandigheden zijn zelfs de hulpmiddelen van de Belgische Ambassades beperkt.

 

Facebookgroepen: Cuba, Haïti en de Dominicaanse Republiek

Sinds augustus 2016 is de Belgische ambassade in Havana ook bevoegd voor de Dominicaanse Republiek en Haïti. Om uitwisselingen met de Belgen die er wonen te stimuleren, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de relaties tussen België en deze drie landen, heeft de ambassade groepen gelanceerd op Facebook:

Sluit u bij ons aan!

 

Nieuwe Ambassadeur

Wij hebben het genoegen om mevrouw Jehanne Roccas welkom te heten als nieuwe Ambassadeur van België voor Cuba, Haïti en de Dominicaanse Republiek.

Voorheen was mevrouw Roccas Ambassadeur in Vietnam en in Kroatië.  Ze was ook Consul-Generaal in Sint Petersburg in Rusland en oefende diplomatieke functies uit in Genève, Madrid en bij het Koninklijk paleis in Brussel. 

 

Nieuws

25 nov

Vandaag, woensdag 25 november, heeft de Vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès de minister van Buitenlandse Zaken van Ethiopië ontmoet, Z.E. dhr. Demeke Mekonnen Hassen, ter gelegenheid van zijn bezoek aan Europa.

25 nov

Vandaag, 25 november, is de Internationale Dag voor de Uitbanning van geweld tegen vrouwen en het begin van de campagne "16 dagen activisme tegen gender-gerelateerd geweld".

20 nov

België ondersteunt de ontwikkeling van civiele nucleaire toepassingen via de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) in sectoren zoals de gezondheidszorg en de landbouw.

20 nov

Vandaag viert de wereld internationale kinderrechtendag. Het VN-Kinderrechtenverdrag en de Protocollen zetten landen er wereldwijd toe aan om beleidsveranderingen door te voeren en wetgeving af te stemmen op de rechten van het kind, om te investeren in specifieke domeinen zoals onderwijs, om maatregelen te nemen tegen de verkoop van kinderen, kinderprostitutie, kinderpornografie en kinderarbeid, en om kinderen te beschermen in gewapende conflicten.

17 nov

Vandaag komen de ministers verantwoordelijk voor Europese Zaken per videoconferentie samen voor de Raad Algemene Zaken van de Europese Unie (EU). Gezien de afwezigheid van minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès, zal België vertegenwoordigd worden door minister David Clarinval.