Ambassade van België in Cuba

België in Cuba

Welkom op onze website!

U bent een Belg die onlangs naar Cuba, Haïti en de Dominicaanse Republiek is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de Ambassade in Havana? U reist als toerist in deze landen en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Cuba gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen.

Voor consulaire vragen, gelieve u per e-mail te richten tot havana@diplobel.fed.be of havana.visa@diplobel.fed.be

 

Reisbeperkingen door de Covid-19-pandemie

Bent u momenteel als Belg gestrand in het buitenland? We doen er alles aan om samen met u naar een oplossing te zoeken. Bekijk hier wat u zelf kunt doen: https://diplomatiebe.tappable.dev/coronavirus-nl
 

Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op havana@diplobel.fed.be of telefonisch op +53 5 280 50 09. Hou ook onze Facebookpagina in de gaten en volg de reisadviezen.

Ons team doet er alles aan om u te helpen. Door te registreren op TravellersOnline blijft u op de hoogte van mogelijke opties om naar België terug te keren, inclusief commerciële vluchten.

Als u toch wat langer dan verhoopt in het buitenland moet blijven, weet ook dat er in vele landen Belgische expats zijn die nuttige tips of tijdelijke oplossingen op de groep #BelgenVoorElkaar delen.

 

 

BELANGRIJKE OPMERKING

Gezien de huidige internationale gezondheidscrisis na de COVID-19 is de Belgische ambassade in Havana (Cuba) is gesloten voor het publiek. Enkel per afspraak kunt u bij de ambassade terecht, indien het om een dringend probleem gaat en indien de situatie dat toelaat. Om een afspraak te maken, kunt u een e-mail met uw gegevens sturen naar havana@diplobel.fed.be

 

 

UPDATE Coronavirus

Wereldwijd worden stappen ondernomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en de pandemie te stoppen. Het virus verspreidt zich wereldwijd en kan daarom uw reizen sterk verstoren. Steeds meer landen nemen quarantainemaatregelen of sluiten hun grenzen zodat de grensoversteek niet langer gegarandeerd kan worden. Het risico op blokkering voor Belgische burgers is zo groot geworden dat alle reizen naar het buitenland worden afgeraden.

Het wordt aanbevolen dat iedereen die momenteel in het buitenland is de instructies van de lokale autoriteiten zorgvuldig opvolgt. Schrijf je ook in op https://travellersonline.diplomatie.be/ om je indien nodig te kunnen lokaliseren. Mensen die voor een korte periode in het buitenland verblijven, zoals toeristen of studenten, worden uitgenodigd om een ​​eventuele vervroegde terugkeer te overwegen ofwel bereid te zijn het risico te lopen langer te blijven dan verwacht op hun plaats van bestemming. Huisvesting, financiën, familie, verzekeringen, medische toestand en gezondheidszorg zijn zaken die u moet overwegen. Als u ervoor kiest om terug te keren, neem dan eerst contact op met uw touroperator, uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Mensen die permanent in het buitenland verblijven, moeten zelf beslissen of een verblijf daar de beste optie is. Houd er rekening mee dat er steeds minder vluchten worden uitgevoerd en dat het steeds moeilijker wordt om terug te keren.

In noodgevallen staat onze ambassade klaar om Belgische landgenoten in het buitenland te helpen, maar het is ook belangrijk dat de burger de verantwoordelijkheid neemt en de instructies van de lokale autoriteiten nauwgezet opvolgt. Reisadviezen voor Cuba, Haïti en de Dominicaanse Republiek worden continu bijgewerkt op basis van de evolutie van de situatie. Iedereen wordt uitgenodigd om ze regelmatig te raadplegen.

 
VISA

De COVID-19-crisis heeft ook een impact op de visumactiviteit van onze ambassade. Alle niet-essentiële reizen van niet-Europese staatsburgers naar Europa worden voor ten minste 30 dagen opgeschort. Het is momenteel dus niet mogelijk om naar België te reizen voor Cubaanse, Dominicaanse en Haïtiaanse burgers die geen residentie hebben in België. Wij nodigen u uit om uw reis en uw visumaanvraag uit te stellen bij onze ambassade. De Ambassade is enkel open op afspraak voor noodgevallen (contacteer havana@diplobel.fed.be). Zieke personen zullen niet aanvaard worden op afspraak en worden uitgenodigd ons telefonisch te contacteren (+5372042410). Visumaanvragen voor vertrek binnen 30 dagen worden niet meer verwerkt. Voor verzoeken voor toekomstige data nodigen wij u uit om contact met ons op te nemen vanaf 17/04/2020. Afhankelijk van de ontwikkeling van de crisis kunnen nog aanvullende maatregelen worden genomen.

 
CONSULAIRE DIENSTEN

Consulaire diensten voor Belgen blijven op afspraak mogelijk; u kunt een afspraak aanvragen door een mail te sturen naar de ambassade via havana@diplobel.fed.be.

Indien u vaststelt dat de grenzen van het land waar u verblijft effectief gesloten zijn en zelfs reizen om in België te geraken niet meer mogelijk zijn, dan kunnen wij u enkel adviseren om te blijven waar u bent. Vergewis u ervan dat u onderdak hebt en probeer om via contacten met België zelf hulp te regelen o.a. met uw bank of wisselkantoren (Western Union), uw arts (medicatie), uw familie en vrienden om u te helpen. In deze ongeziene omstandigheden zijn zelfs de hulpmiddelen van de Belgische Ambassades beperkt.

 

Facebookgroepen: Cuba, Haïti en de Dominicaanse Republiek

Sinds augustus 2016 is de Belgische ambassade in Havana ook bevoegd voor de Dominicaanse Republiek en Haïti. Om uitwisselingen met de Belgen die er wonen te stimuleren, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de relaties tussen België en deze drie landen, heeft de ambassade groepen gelanceerd op Facebook:

Sluit u bij ons aan!

 

Nieuwe Ambassadeur

Wij hebben het genoegen om mevrouw Jehanne Roccas welkom te heten als nieuwe Ambassadeur van België voor Cuba, Haïti en de Dominicaanse Republiek.

Voorheen was mevrouw Roccas Ambassadeur in Vietnam en in Kroatië.  Ze was ook Consul-Generaal in Sint Petersburg in Rusland en oefende diplomatieke functies uit in Genève, Madrid en bij het Koninklijk paleis in Brussel. 

 

Nieuws

21 sep

21 september is de 75e verjaardag van de Verenigde Naties. België is stichtend lid van de VN en de allereerste voorzitter van de Algemene Vergadering was minister van Buitenlandse Zaken Paul-Henri Spaak . Geconfronteerd met de uitdagingen van onze tijd blijft België meer dan ooit overtuigd van het belang van de rol van de Verenigde Naties en het multilateralisme bij het zoeken naar doeltreffende en harmonieuze oplossingen om vrede en duurzame ontwikkeling te bevorderen. Dit engagement blijkt ook uit het mandaat in de Veiligheidsraad, waar België voor de 6e keer werd verkozen.

17 sep

België volgt de situatie in Wit-Rusland op de voet en met toenemende bezorgdheid. In de afgelopen weken zijn geloofwaardige meldingen van schendingen van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden in het land blijven toenemen. Daarom heeft België op 17 september 2020 besloten om samen met 16 andere deelnemende landen van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) een mechanisme in te roepen om een expertenmissie te belasten met het onderzoeken van deze bezorgdheden en het formuleren van aanbevelingen en advies over mogelijke oplossingen.

10 sep

Naar aanleiding van de brand die uitbrak in het opvangcentrum voor asielzoekers in Moria op het eiland Lesbos in Griekenland, beslist België om een 13-koppig medisch noodteam te sturen in het kader van het B-FAST-mechanisme, waarbij Defensie, Binnenlandse Zaken, Volksgezondheid, Bosa, Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking betrokken zijn.

09 sep

Sinds dit jaar is 9 september door de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen tot 'Internationale dag voor de bescherming van het onderwijs tegen aanvallen'. In 2019 registreerde de VN bijna 500 aanvallen op scholen in verschillende conflictgebieden.

04 sep

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin spreekt zijn diepe bezorgdheid uit over de door de Amerikaanse autoriteiten aangekondigde sancties tegen personeelsleden van het Internationaal Strafhof (ICC), met inbegrip van de openbare aanklager. België veroordeelt deze onaanvaardbare en ongeziene maatregelen, die het werk en de goede werking van het Hof belemmeren. Hij roept de Verenigde Staten op deze maatregelen te herzien.